Digitaalisen median rooli urheilussa

diva_headerYhteiskunnan tapa nauttia urheilun katsomisesta on muuttumassa nopeaa vauhtia, yhä harvempi matkaa enää paikan päälle kilpailua katsomaan; suurin osa jää kotisohvalle turvautuen median apuun katselussa. Teräväpiirtotelevisioiden, mobiililaitteiden, sosiaalisten medioiden ja fantasialiigojen avulla urheiluun ollaan jatkuvasti yhteydessä. Myöskin yksittäisten kilpailijoiden tukeminen on entistä voimakkaampaa, eikä enää välttämättä kannusteta joukkueita.

Kuuluisuuteen keskittyneessä maailmassa sosiaalinen media ja fantasiaurheilu ovat avanneet ennennäkemättömän tavan seurata urheilijoiden elämää, ja tämä on muuttanut useampien fanien käsityksen pelaajista. Teknologian avulla yhteydenpito idoleihin on helpottunut ja kommunikointia voidaan käydä molemminpuolisesti. Mainostuksella on pyritty inhimillistämään urheilijoita jo pitkään, ja nykyään tarkat silmäykset heidän yksityiselämäänsä osoittavat kuinka samanlaisia he ovat muun väestön kanssa. Tämä on luonut tietynlaista turvallisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunnetta fanien ja urheilijoiden välille.

Teknologian avulla myös katseluelämykset ovat parantuneet siihen pisteeseen, että kotikatsomo voi olla laadukkaampi ja parempi vaihtoehto live-esityksen sijasta. Uusinten koneiden ja videokameroiden avulla lähikuvaa saadaan joka kulmasta ja jokainen pelihetki voidaan tallentaa sekä tarkastella uudestaan. Katsojat voivat myös joillain palveluilla valita, minkä kameran kulmasta peliä katsovat ja vaihtaa tätä pelin kulkeutuessa eteenpäin. Tulevaisuudessa luvassa on myös ohjelmia, jotka tunnistavat käyttäjän pelikokemukset, käynnissä olevan pelin ja luovat tästä räätälöidyn katselukokemuksen esimerkiksi tabletille tai älypuhelimelle. Näin koko urheilun maailma on kämmenellä, keskittyen vain katsojan tarpeisiin.

Fantasiaurheilu on mahdollistanut jokaiselle oman urheilujoukkueen kasaamisen mieleisistään pelaajista. Tulokset perustuvat pelaajien oikeisiin tuloksiin peleissä, eli samaa aikaa pelissä voi hurrata usealle jäsenelle eri joukkueista, välittämättä oikean pelin lopputuloksesta. Tärkeintä on, että omassa joukkueessa olevat pelaajat saavat mahdollisimman paljon pisteitä, joiden mukaan myös voittopotit jaetaan.

Teknologian kehityksellä on ollut suuri merkitys fantasiaurheiluun. Sosiaalinen media lähettää tietoa kootun fantasiajoukkueen jäsenistä ja jäsenien lähettämistä postauksista. Näiden perusteella voidaan tehdä viime hetken muutoksia fantasiatiimin jäsenistöön, esimerkiksi loukkaantumisesta kertovan postauksen takia.

Digitaalisen median kehitys tulee jatkossakin hämärryttämään urheilijoiden ja fanien välistä kuilua, päästämällä fanit seuraamaan yksityisimpiäkin hetkiä ja nauttimaan vuorovaikutuksesta. Koko käsitys siitä, mikä on fani voi hyvinkin muuttua radikaalisti seuraavien vuosien aikana.